partner strategiczny Okno-pol Al-Tech
partnerzy

Centrum Zapaśnicze w Bieżanowie

Lokalizacja:
Kraków Lipowskiego 5

Autorzy:
Anna Dzwoniarska - Wisz
Paweł Wisz

Opis autorski:
Centrum Zapaśnicze to budynek o prostej bryle. Ciemny kolor elewacji oraz zastosowane zielone szklenie z efektem lustrzanego odbicia miało sprawić, że budynek „wtapia“ się w otaczającą zieleń i nie stanowi konkurencji dla otoczenia, które jest wpisane do rejestru zabytków jako "Zespół dworsko - parkowy w Bieżanowie". Projekt zakładał maksymalną ochronę istniejącej zieleni. Wnętrze budynku to konsekwentna kontynuacja architektury zewnętrznej przy jednoczesnym uwzględnieniu potrzeb użytkowników. Budynek posiada trzy kondygnacje w tym jedną podziemną. Kondygnacja -1 to zespół szatni i łazienek przeznaczonych dla sportowców korzystających z obiektu, a także pomieszczenia techniczne i magazyny. Na tym poziomie znalazło się także miejsce dla strefy SPA. Z poziomu -1 przewidziane jest bezpośrednie wyjście na boisko dla piłkarzy, trenerów i sędziów. Na poziomie parteru przewiduje się funkcję administracyjną i biurową budynku. Na tej kondygnacji znajdować się także będą: recepcja, siłownia, sala fitness, gabinety lekarskie i rehabilitacyjne, toalety dla użykowników budynku oraz pokój dla trenerów. Na piętrze znajdują się dwie sale ćwiczeń dla zapaśników i gimnastyczek. Sale są przedzielone mobilną ścianką przesuwną, umożliwiającą połączenie dwóch sal.

Wróć do listy obiektów

(Wpis dodany przez architekta IARP o numerze członkowskim MP-1472)