partner strategiczny Okno-pol Al-Tech
partnerzy

CENTRUM INTEGRACJI MIESZKAŃCÓW

Lokalizacja:
WRZĄSOWICE gm. ŚWIĄTNIKI GÓRNE ul. Witolda Pileckiego 7

Autorzy:
arch. Maciej Kozub
arch. Marian Mikołajski
arch. Katarzyna Mroczek

Opis autorski:
Ponad 100-letni budynek szkolny we Wrząsowicach od wielu lat popadał w ruinę i władze gminy Świątniki Górne planowały jego zburzenie. Po konsultacji społecznej ze Stowarzyszeniem „Zielone Światło dla Wrząsowic” zmieniono jednak decyzję, uznając, że "Stara Szkoła", to wart uratowania świadek historii. Dziś budynek odzyskał dawny blask i pełni funkcję Centrum Integracji Mieszkańców.
Projekt zakładał usunięcie przypadkowych dobudówek, by przywrócić pierwotną formę starego budynku oraz dodanie odciętej szklanym świetlikiem, nowej minimalistycznej bryły - symbolicznie łącząc stare z nowym. Wyraźnie zaakcentowano też nowe wejście do budynku.
Konstrukcję ścian i dachu nowej części wykonano z - eksponowanego wewnątrz obiektu - betonu architektonicznego, pokrycie tworzą płyty HPL.

Wróć do listy obiektów

(Wpis dodany przez architekta IARP o numerze członkowskim MP-0308)